Депутатите утре ще влязат в нова, по-модерна пленарна зала, намираща се

...
Депутатите утре ще влязат в нова, по-модерна пленарна зала, намираща се
Коментари Харесай

Ремонтирана за 18 млн. лв. пленарна зала посреща утре депутатите

Депутатите на следващия ден ще влязат в нова, по-модерна пленарна зала, намираща се в постройката на Бившия партиен дом. Достъпът до нея ще бъде със специфични чип карти, а депутатите за пръв път ще се радват на директна слънчева светлина в залата, която ще доближава до тях през стъкления купол на тавана на зала " Света София ". 

Около 18 млн. лева коства ремонтът на новата пленарна зала на Народното събрание. Това е цена без спомагателни оборудвания, озвучаване и системите за видеонаблюдение и гласоподаване, заяви Николай Боцилов, държавен специалист в дирекция " Управление на собствеността " пред публицистите, които разгледаха новата зала ден преди старта на новия парламентарен сезон.  

Общата повърхност на новата зала е към 1050 кв. м. Тя е боядисана в бяло и синьо, като в същия цвят са столовете и мокета, който е специфичен вид " Аксминстър ". Стените са облицовани с акустични панели, а таванът над ложите и местата за посетители и публицисти е окачен. 

" Вентилацията тук е напълно друга, осветлението е напълно друго, акустиката е също на доста положително равнище ", сподели Боцилов и описа, че остарялата зала е била доста по-висока от сегашната. " Като направихме преустройството, се появиха две зали ", посочи той.

Новата пленарна зала разполага с 270 работни места. При привикване на Велико национално заседание обаче те ще бъдат демонтирани и ще се сложат други, тъй че зад депутатските банки да могат да сядат и 400 души, обясни инж. Николай Бациев за " 24 часа ".

Пленарните банки, на които ще седят депутатите, са ситуирани на 12 реда като сред първия и последния ред има 1,70 метра денивелация. Всеки от депутатите ще има 90-сантиметрово работно място и ще стои на обособен въртящ се стол. Пред всеки ще има микрофон, с цел да се изрича и от място, а освен от трибуната. Първата сесия в новата зала, обаче, ще стартира със старите пултове за гласоподаване, защото новите щели да са подготвени чак след 6 месеца. А до момента в който завърши ремонтът на стола, ще се хранят с кетъринг. Достъпът в новата част на постройката, където е пленарната зала, в това число асансьорите, към този момент е с магнитни карти.

Пленарната зала разполага с две ложи - за президента и вицепрезидента и за патриарха. Правителството ще е разграничено на две, тъй като има по 13 места за премиера и министрите му от двете страни на трибуната под президиума. На него има седем места за ръководителя и заместниците му. Досега бяха 5 и в парламенти с поголям брой групи се постановяваше да се вкарва ротационен принцип, защото на всяка се полага зам.-шефско място. Гостите в Народното събрание, ще сядат в галерии, ситуирани в профил на депутатите, а не както до момента на балкона. А публицистите ще се настанят ред след последните депутатски банки. 

Най-голямата екстра на залата е стъкленият таван по сходство на немския Бундестаг, който струва към 1 млн. лева. Той е удароустойчив, шумоизолиращ, звукоизолиращ и обезпечава отбрана от ултравиолетови лъчи. За него бе построена специфична носеща стоманена структура, която тежи 56 тона. А в най-високата си част той е на 17-метрово разстояние от депутатите. Стъкленият купол ще дава на депутатите директна естествена светлина, за разлика от до момента, когато те заседаваха на лампи от заран до вечер. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР